המונח ‘ענן ציבורי’ (או ענן שיתופי) מתייחס למודל בו ספקי שירותי מיחשוב בענן הופכים שירותים רבים וביניהם אחסון, תשתיות, שרתים, סביבות פיתוח והפצת יישומיים – לזמינים על פי דרישה עבור ארגונים ואינדיבידואליים על גבי רשת האינטרנט הציבורית או דרך מדיום ציבורי אחר, בתשלום או ללא תשלום.
ענן ציבורי
רוצים ליישם את פתרון ענן ציבורי אצלכם בארגון?
Platform as a Service – סביבת פיתוח עם גישה אל כלי הפיתוח באמצעות דפדפן, בנוסף לסביבת הרצה ליישומים.
השני Software as a Service – שירותים המציעים תוכנות בענן אשר מאפשרות למשתמשים ליהנות מכל השירותים, התוכנות והפיצ’רים בלי לשלם על רישיונות של עותקים פיזיים אלא תשלום ‘לפי שימוש’, והשלישי Infrastructure as a Service – שירותי תשתית המאפשרים לכל חברה להשתמש בתשתיות עצמן בצורה של שכירות של השירותים הנדרשים (גיבוי, שרתים וירטואליים וכד’).
על איזה צרכים עונה שירות ענן ציבורי?
ענן ציבורי עונה לצרכים בהיבטים שונים של פעילות הארגון ועל פי הבחירה שלון: ענן ציבורי יכול לארח מערכות הפעלה, יכולות אחסון, גיבוי ושמירה על רציפות עסקית. בעזרת ענן ציבורי ניתן לשתף בקלות מידע וקבצים בין משתתפים מנקודות חיבור שונות ומרוחקות.
בנוסף, ענן ציבורי מספק סביבת עבודה מודרנית עבור המשתמשים. ‘שיתופיות המידע’ היא לרוב אחת הסיבות המרכזיות בשיקול של ארגונים למעבר לענן ציבורי. העובדים של ימינו רגילים לקבל זמינות של מערכות ויישומים מכל מקום, לצד שיתוף קל ונוח של מידע וקבצים עם משתמשים אחרים. הרצון והצורך לעבוד על ‘קובץ משותף’ הוא קריטי – והוא מתבצע בצורה הנוחה ביותר דרך ענן ציבורי.
למי מתאימים שירותי ענן ציבורי?
בעולם של היום, כמעט כל עסק וארגון, מהקטן ביותר ועד לענקיות העולמיות, משתמש בכוח מחשוב, תוכנות ומערכות טכנולוגיות. רוב העסקים תלויים באופן מהותי במחשבים וברשת כדי להמשיך ולפעול. לכן, באופן עקרוני, כל ארגון יכול לקבל תועלת מהעברת חלק מכוח המחשוב אל הענן הציבורי.
עבור ארגונים בתחום הקמעונאי, למשל, אשר חווים זמני שיא של ביקוש לפי עונה וסיטואציה, שירות ענן ציבורי יכול להיות מועיל במיוחד, בעקבות הגמישות והמענה המיידי לעומס זמני על המערכות.
עם זאת, חשוב להגיד כי מעבר של מידע לענן כולל גם אחריות משותפת של כל הגורמים בארגון. הענן מספק את הכלים להצפנה ואבטחה של המידע, אך בסופו של דבר האחריות של משתמש הענן היא ליישם ולפעול על פי הצעדים הנדרשים כדי להבטיח רציפות עסקית במקרה של אסון.
יתרונות הענן הציבורי
היתרונות של ענן ציבורי רבים ומגוונים: אחסון גמיש בענן, המאפשר לארגון להגדיל או לצמצם את משאבי התשתיות על פי דרישה בדיוק לפי צרכיו, כך שהעלות מותאמת לשימוש בפועל. פתרון ענן לא דורש רכישה, התקנה ותחזוקה של חומרה באתר- כל המשאבים זמינים בענן באופן מיידי כך שניתן להרחיב או להפחית במהירות את כוח העיבוד, הזיכרון והאחסון. תכונה זו מסייעת להפחית את חשיבות התכנון וההיערכות מראש לזמני שיא של ביקוש ועומס במערכות של הארגון. בנוסף, ענן ציבורי פוטר את מנהלי ה-IT מתחזוקה ועדכון גרסאות התוכנה, ההתקנה שלהן ופתרון הבעיות בכל הנוגע ליישום המותקן על הענן.
האחסון בענן הציבורי יציב מאוד כאשר בוחרים בספקית שירות ענן ציבורי המשתמשת בחומרה מתקדמת ועדכנית. ספקיות ענן ציבורי מציעות גם אבטחה מוגברת ללא צורך בהתקנה ותחזוקה של תוכנות נוספות. הצפנה של מידע סטטי ובתנועה היא משימה קלה בהרבה בעת שימוש בטכנולוגיות ענן. הצפנה היא פעולה טבעית ומובנית בענן ולא דורשת יישומי צד-שלישי כמו פתרונות המותקנים בשרתים פיזיים.
היתרונות מתחלקים ל-2 ‘עולמות תוכן’ עיקריים:
פלטפורמה קלה ונגישה
ענן ציבורי מאופיין במרבית המקרים בפלטפורמה קלה ונגישה המאפשרת גם למשתמשים ללא ידע טכני מעמיק להשתמש בשירותים, ממגוון מכשירי קצה. אם לוקחים בחשבון שירותים מודרניים כמו Google Docs ו-Google Drive, או Microsoft 365, מדובר על שירותי עיבוד תמלילים, הכנת מצגות ויצירת טבלאות, אשר ניתנים לאחסון בתשתית מרוחקת, עם חוויית משתמש המכוונת למכנה המשותף הרחב ביותר בקרב משתמשים.
יתרון שני – מחיר לכל כיס
יתרון נוסף של ענן ציבורי הוא העלות הנמוכה באופן יחסי של השירות, הנובעת מהמודל הגמיש של תשלום לפי דרישה והעובדה כי חלק משירותי הענן הציבורי מוצעים ללא תשלום, כגון נפחי אחסון בשירותים בסיסיים (כאשר הגדלה של נפח אחסון לגרסה ארגונית-מקצועית עולה כסף). כתוצאה מכך, ארגונים רבים משתמשים בשירותי ענן ציבורי בתשלום כחלופה עם עלות משתלמת יותר לרכישה, תפעול ותחזוקה של שרת פיזי, ללא צורך ברכישת חומרה, התקנה שלה, אבטחה ותחזוקה שלה לאורך זמן.
בנוסף, ארגונים רבים פועלים באופן היברידי המאפשר לכל עובדי הארגון – מנהלים ‘ניידים’, ‘עובדים מרוחקים’ המתגוררים או נמצאים באופן זמני במדינות אחרות שאינן בבסיס הפעילות של הארגון – להמשיך ולתפקד ‘כאילו מהמשרד’.
לרוב, השימוש בשרת ותשתית פיזית באתר נמצא בניצול חסר, בעוד ששימוש בענן ציבורי מאפשר למשתמשים מכל נקודת קצה לנצל באופן משותף את משאבי הענן מכל רחבי העולם.
האם כל חברה או ארגון מוכנים לענן ציבורי?
חלק מהתפקיד של הארגון הוא לשקול היטב את כל ההשלכות של ביצוע פעולה טכנולוגית, כגון מעבר לענן ציבורי. בשורה התחתונה, הוצאה של שירותים מהארגון משמעה העברת אחריות רבה לצד-שלישי. לכן, יש ללמוד לעומק את הסיבות, הפונקציות והמאפיינים שהארגון יקבל ממעבר לענן ציבורי, על מנת להבין האם מדובר בצעד רלוונטי ויעיל.
ההמלצה היא לבחון את מידת הרלוונטיות בהיבטים של שיקולים עסקים, כלכליים ואנושיים – האם המשתמשים מוכנים, או יותר נכון בשלים, לשימוש בשירותי ענן? האם אנשי ה-IT יכולים לנהל ספק צד-שלישי באשר למערכות קריטיות בארגון? האם הספקית המועמדת לבחירה מספקת ייעוץ מקצועי, תשתיות מתקדמות ושירות לטווח הרחוק?
ככל שהתשובות לשאלות האלו פחות חיוביות, כך יהיה האתגר גדול יותר בהנחת הבסיס למעבר נוח ככל האפשר לענן ציבורי, בין היתר באמצעות הדרכות ותרגול על הממשק החדש.
הענן ציבורי – על פי אינפורמט
חברת ‘אינפורמט‘, אחת מהחברות המובילות והוותיקות בישראל בעולם פתרונות המחשוב וה-IT, מציעה את שירותי הענן ציבורי של Microsoft Azure, מה שמבטיח יציבות, איתנות וביטחון ללא פשרות. כחלק מהשירות ניתן לקבל גם שירותי ענן מנוהלים של ‘אינפורמט’ – המאפשרים ליהנות מכל העולמות – גם הגמישות התפעולית והתקציבית של הענן – וגם תמיכה ברמה גבוהה ובעברית.
כמו בכל השירותים שמספקת החברה, הלקוחות מקבלים ייעוץ מקצועי, התאמה של פתרונות הענן הציבורי לצרכי הארגון, התקנה והטמעה של הפתרונות, ושירות תמיכה ואחזקה לטווח הרחוק.
‘אינפורמט’ בחרה בפתרון של Microsoft Azure בתחום הענן הציבורי בשל היותה פלטפורמת מחשוב ענן פתוחה וגמישה, המאפשרת לבנות, לפרוס ולנהל יישומים במהירות על גבי רשת ה-Data Centers הגלובלית של ענקית הטכנולוגיה מיקרוסופט. הענן של Azure הוא פתרון הוליסטי המתאים לחברות בכל גודל, אשר מאפשר מעבר לענן בצורה נוחה ומהירה. Microsoft Azure מאפשרת גם שילוב בין מערכות פנימיות לבין מערכות בענן ציבורי בסביבה היברידית אופטימלית, מה שמתאים לארגונים שמעוניינים להמשיך בחומרה פיזית לצד ניצול יתרונות הענן הציבורי, כגון גמישות, שרידות גבוהה, הצפנה וגיבוי בטכנולוגיות המתקדמות ביותר.
היתרונות של Microsoft Azure הם זמינות מלאה של 99.9% מבחינת Uptime, יכולת לפתח בכל שפה, סביבת עבודה או כלי פיתוח, גם IaaS וגם Paas – שילוב בין שירותים מנוהלים ולא מנוהלים המאפשרים לבנות, לפרוס ולנהל יישומים במהירות ובקלות, שטח אחסון ללא הגבלה, שירות התאוששות מאסון (DRP/ASR), שירות גיבוי עם גיבוי מדרגי מבוסס-ענן, ניהול מרוכז ומאוחד של חברת אבטחת המידע, חיסכון ויעילות באמצעות Scale Up/Down בהתאם לביקוש, והתממשקות למגוון עצום של יישומים.